Uncategorized

Tips Mudah Travel Dengan Anak Kecil

Tips Mudah Travel Dengan Anak Kecil

Bila ada anak2 kecil, baik travel dekat ataupun jauh, cabarannya pasti ada. Kalau nak ke pasar dengan budak2 pun rasa huru hara dah kan. Inikan pula ke tempat asing.Bagaimana nak uruskan anak2 semasa travel & still keeping ourselves sane?
Kat bawah antara tips2 yang boleh korang guna masa nak travel dengan anak2 ..
1- Jangan over-expect sgt dengan diorang
Kalau anak2 ni biasanya di rumah asyik merengek, buat perangai, nak melekap je… Jangan expect diorang akan berubah bila dibawa berjalan.Diorang tetap sama walau dimana diorang berada   
Kemungkinan akan bertambah buat perangai tu tinggi. Maklumlah, budak2 ni mudah penat dan cepat bosan.tantrum cranky tuh semua adat lah ..
Sediakan mental yang diorang ni takkan berubah jadi benda lain. Diorang tetap anak2 kita yang sama.
Masa bawak hana ke jepun hari tu alhamdulillah kelakuan tetap sama dengan kat rumah ..je is die x guling2 tantrum kat luar … lagi pon die seorang je baby masa travel so xde pengaruh dari luar ..yang ada bila nak mandi menangis coz kene bangun awal2 pagi ..
Sebabnya kami ni backpaker je ..
2- Susun itinerary seawal mungkin

Mesti siap sedia dengan itinerary. Kalau travel solo/couple, kita ada masa nak rancang dan fikir, tapi bila bersama anak2 kecil (ramai pula tu) masa mungkin dipenuhi dengan melayan karenah diorang.
Pergi mana2 pon memang ade itinenary setiap perjalanan xkira la ade anak ke or time bujang dulu.. sama je ..coz lebih terancang …
Itinenary masa g jepon pon simple2 saja coz hana jenis teruja kat mana pon dia pergi ..tapi nasib la dlm itinenary memang banyak pergi tempat yang ada mainan ..ofcoz la abah n uncle2 hana gila mainanan ..

3- Booking penginapan siap-siap


hah ni lah penginapan kiteorang . murah jimat n selesa





nih sekali dengan dapur ,mesin basuh ,pengering n macam2 lagi lah .so xperlu bawak banyak baju n barang


Kalau travel tanpa anak pun sebaiknya kita book tempat tido siap2 (utk dapat best deal!) inikan pula dengan anak-anak. Bukan je utk dapat harga murah tapi juga supaya tak pening nanti nak cari tempat penginapan… Dengan entah masih available ke tak… Budak2 dah penat segala…
4- Sediakan objek2 yang boleh melekakan mereka

Bila dalam perjalanan, setiap 5 minit pastilah ada soalan “Bila nak sampai?” Sekali dua boleh lah layan, tapi kalau dah masuk 250 kali, ada juga rasa nak lempang orang.
Bawalah benda2 kegemaran mereka yang boleh buat mereka asyik dan lupa untuk merasa bosan. Misalnya macam buku, alat mewarna, mainan kegemaran atau apa saja yang mereka suka untuk melawan perasaan bosan.

5- Bawa handcarry yang besar


Tips travel
nampak x handcary depan hana tuh ..semua kiteowg letak dalam tuh .. senang .

Tak perlu nak berangan sangat nak bawa handbag isi wallet & passport je… Mesti siap sedia dengan segala mak nenek wet tissue, baju sepersalinan especially utk baby, botol minuman, kudapan, diapers dan lain2 barangan asas untuk anak2.
Untung bagi yang breastfeed sebab tak perlu nak bawa peralatan untuk sediakan susu. Ye memang untung kalau yang breastfeed je .. macam hana die menyusu dalam carrier je . so boleh jimat masa dekat situ jugak sebab xperlu berhenti untuk susukan dia .

6- Peruntukkan masa untuk aktiviti anak2

Kita mungkin teruja nak buat benda yang kita suka – shopping ke, tengok nature ke, masuk muzium ke… Jangan dilupa anak2 pun ada benda yang mereka suka dan tak suka. Sediakan acara untuk anak2… diorang ni takde lah nak apa pun. Biasanya nak main je. Jadi bawalah anak2 ke tempat2 mereka boleh bebas bermain seperti playground, padang, taman bunga dan sebagainya.
7- Stroller dan Babycarrier


hah tulah carrier yang digunakan sepanjang kat sana ..kreadit kat untie sab n uncle faisal sebab bagi pinjam
Satu kelebihan budak2 ni, diorang boleh tidur di mana2 saja bila penat. Lebih2 lagi kalau dah jetlag. Sediakanlah gajet2 yang boleh membantu untuk bawa mereka tatkala mereka tertidur seperti travel stroller atau babycarrier.
kami guna toodler-carrier time time ni tak bawak pon stroller tapi jika jadual korang pack,stroller amat digalakkan . lagipon time nih hana xberapa nak berat dan transport yang kami guna pon hanya lah train semata-mata ..so agak susah nak turun naik tangga n train ..
( nak wish thank banyak2 dekat uncle2 hana yang sudi gilir2 carry hana ..heheh)
8- Setkan minda pengembara
Selalu bincang dan ingatkan mereka (anak2 yg dah boleh faham) tentang keadaan bila kita travel. Tak boleh nak rileks macam di rumah, makanan terhad, banyak masa habis di luar…
Mereka mungkin akan banyak merungut (penat, bosan…) tapi explain dengan cara baik, mereka akan faham.

9- Sediakan buffer
Sesuaikan aktiviti dengan keadaan kita bersama anak2 kecil ni. Jadual jangan terlampau pack. Sehari dapat 1-2 tempat dah cukup OK. Melainkan kita memang carry mereka & mereka tak perlu berjalan, itu boleh consider. Tapi dengan anak yang berjalan, sediakan buffer agar mereka tak terlalu penat. Kalau jadi apa2, kita juga yang susah.
10- Cukup makan, cukup rehat


sebelum keluar memang makan kenyang2  siap masak nasik lagi .ade jugak yang tapau ..hehhehe

1
Budak2 akan crancky bila mereka lapar, penat, mengantuk… Pastikan mereka cukup makan, cukup tidur, cukup rehat… Dalam perjalanan, tidurkan mereka. Jangan keluar sampai terlalu lewat malam.

11- Bawa suplement dan ubat
Bersedia untuk detik tak dijangka & kebalkan tubuh anak agar tak mudah jatuh sakit.
Biasanya boleh bawa #Nutriferon, #VitaminC , OmegaGuard & #Vita-Lea (multivitamins) untuk Kids untuk pertahanan badan anak2.
senang nak bawa coz tak tumpah kan ..

Jangan lupa juga untuk kite ya …

moga dipermudahkan .selamat bercuti 
Cuti sekolah nak dekat dah nih ..??

korang perlukan vitamin semasa travel boleh terus je order dari kiteorang …heheh ..kiteorang akan cadangkan yang terbaik untuk korang ..kene la cergas bila travel kan ..tak kan datang jauh2 tak cergas pulak ,,

Jika anda berminat untuk dapatkan sebarang vitamin kecergasan semasa bercuti boleh hubungi saya seperti maklumat dibawah  untuk dapatkan harga dan konsultasi terbaik .

Nurhafizah zamri | 0164459690
Page | @KitaSihatselalu
Fb | Hafizah Zamri Acik
Instagram | Hafizah _jual_ shaklee
COD | KULIM | IPOH | SIMPANG PULAI

#tsunamishaklee
#shakleeeffect
#tipstraveldengananak2
#oms11
#liveamazing
#GT12
#kreditjetlegpage
Tagged , ,

2 thoughts on “Tips Mudah Travel Dengan Anak Kecil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *