Uncategorized

Tips Kurangkan Stress

                                 

                   

Stress boleh jadi bagus dan juga boleh jadi tidak bagus 

Bagusnya stress, bila kita berusaha nak keluar dari zon stress tu & akhirnya jadi tak stress lagi.
Tak bagusnya stress bila tak dihandle dgn baik – makin stress & bertimpa2 stress benda lain pulak.
Stress biasanya terjadi bila serabut perut = banyak sgt benda nak kena buat, xtau nak wat yg mana satu, rasa kena buat semua, tangan tak cukop, takde yg bantu, sudahnya STRESS!!!!
Kita boleh kurangkan/elak stress dgn spend satu masa utk buat PLANNING. Rancang sebelum buat, lebih senang drp masa tu lah jugak nak plan+buat.
1) Gunakan SKALA PRIORITI Eisenhower Quadrant (rujuk gambar)


Lukis sendiri skala ni & boleh buat dalam BM pun boleh 
Important = Penting
Urgent = Genting
KOTAK 1 ialah yg mesti buat skg, kalau tak buat skg, buruk akibatnya.
Cth:

– rumah terbakar
– anak nak terjun tingkap
– dateline anta asignment
– blog/status update utk hari itu
Kesan kalau tak buat : bertambah stress, penat, rasa out of control
KOTAK 2 ialah perkara penting tapi tak genting. Yang ini boleh plan utk buat esok/hari lain. Tp still kena buat bukan plan plan plan tak terbuat2.
Cthnya:-
– gathering dgn anak2/family/ kawan2
– kegiatan riadah
– susun database customer
– schedule post d blog/buffer utk mggu depan
Kesan kalau tak buat : penangguhan akan membawa kerja2 ni ke KOTAK 1
KOTAK 3 untuk benda yg genting tp tak penting. Benda yg tiada added value & boleh minta org lain tolong buatkan. Atau boleh buat kalau tgh free.
Cthnya:-

– jawab call yg tak di-expect
– sideline suruh hantarkan barang kpd downline dia
– customer orang lain call marah2
– benda2 viral di internet
KOTAK 4 ialah yg tak penting & tak genting. Kerja2 tak produktif or payah buat pun takpe.
Cth:
– tukar2 profile pic
– asyik tuka2 theme blog
– folow drama tv
– layan gossip
– layan benda viral takde kaitan
– layan benda yg di luar kawalan kita
Bila kita uruskan mengikut priority masing2, insyaAllah stress pun kurang dan boleh buang terus.
Apa yg penting, letak Allah no 1, jgn ‘ganti’ Allah dgn benda2 dunia, nt makin susah hidup kita.
2) Live in the NOW

Benda2 yg dah lepas, jangan lagi difikir-fikirkan, menyesal,atau dikenangkan.
Benda2 yg belum jadi, di luar kawalan kita untuk tentukan.
Kehidupan kita adalah hari ini. Apa yg kita buat sekarang akan tentukan apa akan jd esok, jadi FOKUS utk buat terbaik pada hari ini.
So stress juga ada baik buruknya ..tetapi jika tak pandai handle ia memburukkan lagi keadaan dan kesihatan juga akan terjejas .
Elakkan diri kita daripada stress ..Almaklumlah dengna hidup yang kian mencabar nih makin banyak perkara di luar jangkaan kita ..Perbanyakkan istiqfar dan dekatkan diri dengan Allah .
Antara vitamin yang dicadangkan oleh Shaklee yang dapat membantu mengawal dan memperbaiki stress ialah:

set hamil

  • Vitamin B Complex – Memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.



set gout

  • Omega Guard – Kajian telah membuktikan bahawa EPA dan DHA dalam minyak ikan mempunyai keupayaan untuk menstabilkan emosi dan membantu dalam perkembangan kesihatan mental, termasuk kemurungan, tekanan, kebimbangan (anxiety), neurasthenia, insomnia, autism, kanak-kanak hyperaktif dan penyakit schizophrenia.



set sendi

    T
  • Ostematrix – Ianya mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, impuls saraf, penenang saraf, menggalakkan tidur selesa, memperbaiki jantung berdebar, gementar, mimpi buruk dan stress. Juga memperbaiki depresi, mood swing, sakit kepala dan pitam.

Anda memerlukan set Anti stress dengan konsultasi yang terbaik dan mendapat harga terbaik  dan ingin mengetahui lebih lanjut boleh klik pautan di bawah  :
Nurhafizah zamri
016.445.9690
Pages : Kita sihat
Tagged , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *