Uncategorized

Awas! 5 Penyakit Yang Berkait Rapat Dengan Menopause | Ia Harus Di Rawati

Apakah maksud Menopause?

Adakah menopouse itu satu proses akibat perjalanan usia atau satu proses biologi yang melanda tubuh kita?

Set vitamin warga tua , vitamin menopouse ,ubat menopuse, pengedar shaklee kulim ,pengedar shaklee ipoh,

Apabila seseorang meningkat usia pelbagai perubahan terjadi kepada tubuh kita justeru menopause boleh dianggap satu penyakit yang mengganggu mental fizikal biokimia dan emosi misteri Menopause dirungkai oleh pengkaji-pengkaji . 

Menurut pengkaji DNA apabila enzim telomorase yang merangsang replikasi sel berkurangan maka seseorang akan menjadi cepat tua proses tua dikatakan berlaku apabila seseorang itu mempunyai enzim telomerase yang rendah. Tanpa enzim ini dia ni tidak dapat dibentuk kehilangan DNA menjadikan kita tua.

Kesan menopause juga membuatkan mereka mudah mendapat penyakit sendi serta sukar bergerak pantas. Pandangan mata menjadi kabur dan pendengaran menjadi sukar tulang juga akan mengecil dan gigi juga turut gugur. Mereka menjadi tua sebelum waktunya. 

Menopouse turut memberi kesan kepada daya ingatan dan kecergasan tubuh penyakit seperti Alzhemier dan Nyanyuk antara penyakit yang amat menyukarkan kehidupan apabila semakin tua maka kecenderungan untuk lupa semakin menjadi-jadi.

Masalah kemurungan atau stress juga antara faktor yang menjejaskan kualiti hidup seseorang yang mengalami menopause. Mereka mudah merajuk dan berasa tersinggung meskipun disebabkan hal-hal yang kecil sahaja keadaan ini menjejaskan hubungan mesra dengan ahli keluarga yang lain.

Penyakit kronik juga mudah menyerang orang-orang yang berusia masalah kencing manis, darah tinggi,sakit jantung serta kanser adalah penyakit yang sering melanda orang-orang berusia.

Justeru itu menopause ialah masalah Global yang harus ditangani dan dirawati.Malah pakar anti penuaan merasakan tua ialah satu penyakit yang harus ditangani sebelum ia meragut nyawa.

Kaedah anti-aging mampu mengatasi masalah ini dengan membekalkan tubuh segala nutrisi dan keperluan yang diperlukan agar ia dapat masuk ke sel dan membaiki fungsi hormon dan enzim dalam tubuh.

Apabila tubuh mempunyai enzim dan hormon yang berkualiti maka ia akan menjadi lebih cergas dan berfungsi dengan lebih baik dengan kata lain tubuh akan menjadi muda semula.

Dalam perubatan ini menopouse dapat dielakkan terjadi dengan cepat. Selain itu,ciri-ciri menopause yang terjadi Cuba dipadankan dengan mengubah komposisi tubuh badan menjadi lebih baik lagi.

Penyakit Berkait Rapat Dengan Menopause.


Masalah Sakit Jantung


Semua golongan yang berusia mempunyai jantung lemah. Apabila lelaki mula mengalami masalah sakit jantung koronari ia sebenarnya sudah mengalami simptom Menopause. Ini berlaku kerana saluran koronari jantung menjadi sempit serum kolestrol meningkat dan peningkatan tekanan darah.


Obesiti Dan Diabetis


Apabila proses penuaan berlaku jisim otot semakin berkurangan dan lemak semakin bertambah.Ia akan menjadi badan seseorang menjadi kurang sasa dan kelihatan gemuk.Sensitiviti kepada insulin juga berkurangan menyebabkan gula di dalam darah meningkat.


Masalah seksual dan Alat Reproduktif


Nafsu seks juga semakin berkurangan.Tiada Lagi Ereksi pada waktu pagi. Lelaki mula mengalami masalah prostat seperti susah buang air kecil dan jangkitan kuman pada pundi kencing. Saiz alat kelamin juga mengecil dan tahap kesuburan semakin berkurangan.


Osteoporosis


Tulang menjadi lebih nipis dan rapuh untuk menjadi lebih kecil dan lemah serta kulit akan menjadi lebih kering.


Mood Tidak Stabil Dan Pelupa


Keadaan ini menyebabkan mereka cepat murung dan marah pemikiran juga semakin lemah menjadi Cepat lupa dan cepat Resah Mereka lebih sensitif dan juga cepat merajuk.Tidak hairan lah ada ibu bapa yang merajuk dengan anak-anak, so anak-anak layan kan jela .hehe ..



Ok Moga semua bermanfaat .

Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *