Uncategorized

Resepi Muffin coklat Moist Yang Mudah Dan Sedap

                                         Resepi muffin coklat moist ,pengedar shaklee ipoh, pengedar shaklee kulim

Assalamualaikom ..

Siapa sini pengemar kek coklat moist?Mesti ramai kan.kakcik adalah salah seorang pengemar tegar coklar kek.Bagi la kek ape pon yang menjadi pojaan tetap lah yang berperisa coklat .ehhh lagi satu cheese kek alamak sedap sangat sangat sampai sebiji yang besar sekilo tuh pon boleh habis dalam masa sehari dua je .

Ok , entry hari ni kakcik nak share kat uollls resepi cup kek yang kakcik jumpa dalam group masakan di facebook .group nih semua otai .Nama group tuh pon dah gah namanya GRO  ( group resepi otai ) . Nama empunya resepi xingat pulak so kakcik kreadit kan jela pada group ye .moga perkongsian tuan empunya mendapat pahala yang berpanjangan.aaminn

Kek nih amat sesuai la bagi kita-kita yang takcukup masa nak buat kek yang remeh temeh  atau yang memerlukan mesin- mesin cangihbuntuk membuat adunan nih.ianya semudah ABC .anak dara 12 tahun tuh pon dah boleh dah buat kek nih .

Resepi coklat moist cup kek 
Bahan kering
200   gm        tepung gandum ✔
11/2 sudu     kecil baking powder✔  (✔diayak)
1/3   sudu     kecil baking soda✔
50     gm        serbuk koko✔
30     gm        coklat chip
120   gm        gula caster  ( 70 gm) kurang manis
50     gm        gula perang

Bahan basah

150 ml susu cair ✅
2 biji telur✅
100 gm mentega cai✅

✅ sebatikan

Cara-caranya

1 . Panaskan oven 190°c
2 . Sediakan loyang muffin secukupnya
3 . Satukan bahan kering didalam mangkuk besar
4 . Satukan bahan basah didalam 1 bekas
5 . Tuangkan bahan-bahan basah ke dalam mangkuk bahan kering dengan mengunakan sudu/spatula sahaja .adunan akan kelihatan kasar dan pekat tetapi akan cair ketika dimasak
6 . Gaul rata
7 . Tuangkan adunan ke dalam dulang muffin yang      telah disediakan tadi dan taburkan coklat chip.
8 . Bakar api bawah sahaja dengan suhu 190°c  
     selama 15 -20 minit ikot oven masing-masing.
9 . Siap

                                                       

actualy awak-awak boleh letak 3/4 cup adunan sebab kejadiannya tak mengembang sampai melipah-limpah. selamat mencuba ye .

Tagged , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *