Buletin Kesihatan

Air Suam : Kebaikan Yang Kita Perolehi

Air suam dn air sejuk adalah sesuatu yang berlainan. Kebaikan air suam lebih banyak berbanding air sejuk ataupon air yang berais ,tapi ia tidak menyakal juga kebaikan ai sejuk . Tapi hari ini saya kongsikan beberapa kebaikan yang boleh kita dapat dari minum air suam antaranya ialah :
?Membersihkan Tubuh
Air suam cukup efektif dalam membersihkan tubuh. Jika sistem penghadaman anda kurang baik, dengan mudah anda dapat mengatasinya dengan minum segelas air suam, dua kali sehari. Minum segelas air suam pada pagi hari juga dapat membersihkan tubuh dari racun dan memperbaiki sistem yang rosakdi dalam tubuh. Anda juga boleh mencampurkan air suam dengan madu atau lemon untuk mendapatkan hasil yag lebih baik.
?Mengurangkan Kesakitan
Minum segelas air panas suam adalah ubat yang efektif untuk menyembuhkan sakit menstruasi. Jika Anda mengalami sakit perut, sakit kepala atau sengal-sengal badan, minum segelas air suam adalah cara paling pantas untuk merawatnya.
?Mencegah Sembelit
Sembelit merupakan masalah perut yang kerap dialami oleh ramai orang. Selepas bangun tidur pada pagi hari, minumlah segelas air suam dalam keadaan perut kosong untuk meningkatkan gerakan usus yang akan dapat menyembuhkan sembelit. Air suam juga boleh memecah partikel makanan dan membawanya melalui usus.
?Mengeluarkan Peluh
Adakalanya bila anda minum air suam, peluh akan keluar. Ketika itu, suhu tubuh anda meningkat, air cubaa untuk mendinginkan suhu melalui peluh. Berpeluh boleh membantu membersihkan sel-sel kulit.
?Kawal Berat Badan
Bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, minumlah segelas air suam dengan lemon dan madu pada setiap hari selepas makan. Cara ini sangat membantu dalam menurunkan berat badan yang berlebihan. Air suam akan memecah timbunan lemak dalam tubuh dan membantu dalam proses penurunan berat badan.Manakala lemon yang memiliki pektin serat akan mengawal keinginan anda untuk makan
?Melancarkan Perjalanan Darah
Selain membakar timbunan lemak, minum air suam juga dapat melancarkan perjalanan darah dalam tubuh, serta mengeluarkan racun berbahaya dari dalam tubuh.
?Mengatasi Selsema Dan Batuk
Iritasi yang terjadi pada tekak atau tonsil disebabkan batuk memang menyakitkan. Minum air suam disebut boleh mengurangkan sakit tekak,batuk berkahak dan membantu kahak keluar dengan mudah.
Moga ianya bermanfaat .
Sebenarnya Jangan lupa minum air ya tidak kira la suam atau air mineral yang penting cukup 3 liter sehari .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *