Uncategorized

Halba Herba Tertua Di Dunia


                                 
                                  Khasiat Halba,Pengedar Shaklee Kulim , Pengedar Shaklee Ipoh                               

Khasiat Halba

Rasulullah saw bersabda :
‘Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas ? ‘ 
Sila baca dan sebarkan . Tak perlulah berbelanja lebih sedangkan ubat yang murah, berkesan dan mudah digunakan boleh didapati dengan mudah di kedai mamak sahaja. 
Rasulullah saw bersabda : 
‘ Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas ‘(Books of Sufi Healing m.s.58) 
Pada suatu hari Rasulullah saw menziarahi sahabat Saad bin Abi Waqqas yang sedang sakit. Rasulullah saw menyuruh dipanggil tabib. Al Harith Ibn Qaldah datang merawat Saad bin Abu Waqqas. Beliau mengesyorkan agar Saad makan Halba dan Korma Ajwa’. Dengan izin Allah Saad pun sembuh dari sakitnya.
Rasulullah saw kemudiannya bersabda : 
‘ Gunakanlah Halba sebagai ubat'( Qamus Al-Tibb ? Ahad Qodamah-Mesir) 
KEGUNAAN Halba 
1. Diminum sebagai teh untuk
– Melancarkan haid
– Menghilangkan kembung,sebu dan senak
– Pencuci perut
– Menguatkan jantung
– Menghilangkan lendir tekak
– Melegakan sakit kepala/ migraine
– Membuang angin
– Menyembuhkan buasir
– Senggugut
– Merangsang rahim
– Kegemukan
– Kurang berat badan
– Mengawal kencing manis
– Radang kulit dan Bisul 
2. Teh Halba Madu
– Kurangkan ketagihan rokok dan dadah
– Anemia 
3. Untuk anak2 yang baligh
– kecergasan
– kekuatan badan
– Tumbesaran 
4. Untuk ibu menyusu
– Banyakkan air susu 
5. Halba juga adalah ramuan tradisi menambahkan nafsu lelaki dan wanita. 
Memanaskan buah pinggang dan organ pembiakan. Menjadi amalan kuno tabib China untuk rawatan mati pucuk. Halba merupakan antara ubatan yang tertua di dunia dan digunakan oleh Al-Abqirad ( Hippocrates) iaitu bapa perubatan Yunani. 
Di Terengganu halba adalah salah satu ramuan dalam adunan nasi dagang. 
MANA NAK DAPAT Halba 
Halba boleh dibeli di kedai mamak atau dah di pek secara komersil dipasaraya. 
Juga dikenali sebagai Kelabet. Halba berfungsi mengubah rasa makanan utama seperti kari dan sayur. Digunakan juga untuk membuat kuih. Dikenali sebagai; 
Cina: Hu Lu Ba 
Inggeris : Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) 
Tamil : Vendayam 
Boleh digunakan untuk masak asam pedas cara org Melaka. Juga utk stamina, kecergasan dan utk menstabilkan gula dlm darah, sesiapa yg ada masalah diabetis boleh juga cara ni. 
Cara-caranya :- 
Goreng halba tanpa minyak – jgn plak sampai hangus. Masukkan dalam bekas. Campurkan air panas, biarkan sehingga suam-suam kuku dan bolehlah diminum . Jika diamalkan selalu, Insya-allah dpt membantu. (Drpd minum Coke yang takde khasiat)
kredit pada penulis info
Tagged , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *