Uncategorized

Diet Pemankanan Untuk Anak-anak Autism Yang Perlu Diketahui

Anak yang menghidap autism kelihatan sama seperti kanak-kanak lain rupa parasnya yang sempurna langsung tidak memperlihatkan akan masalah yang dihadapinya menurut Wikipedia autism merupakan kecacatan perkembangan Tegar dan Pervasive Development Disorder yang melibatkan fungsi otak.

Autism juga dianggap seperti sebagai kecacatan neorologi yang berkaitan perhubungan sosial komunikasi emosi dan pola berkaitan minat aktiviti dan sikap autism.

Biasanya mula terjadi kepada anak-anak seawal usia 3 tahun dan melibatkan masalah dengan fungsi deria.

Menurut Autism Society of America autism dianggarkan terjadi daripada 2 hingga 6 kes setiap 1000 orang dan autisma 4 kali lebih kerap terjadi kepada kanak-kanak lelaki berbanding perempuan

Biarpun perangkaan ini melibatkan negara barat namun, Tahukah anda masalah autisma ini sudah mula menular di negara kita tanpa kita sedari kerana kurangnya pendedahan anak-anak autism terlihat kurang aktif dan kurang bercakap seperti kanak-kanak lain keadaan ini ialah menyepi yang menyebabkan masalah Mereka jarang diketengahkan selain perkembangan mereka.

Anak-anak autism juga seharusnya diberikan perhatian yang sama dengan penyakit-penyakit lain soal makanan sememangnya harus diberikan lebih perhatian kenali apa yang disyorkan kepada anak-anak autism

Karbohidrat tanpa gluten

Makanan anak autism yang disyorkan adalah daripada sumber karbohidrat namun yang tidak mempunyai gluten  seperti kentang beras dan juga ubi-ubian.

Gluten adalah sejenis protein yang terdapat pada gandum dan tepung roti mengandungi komponen protein yang disebut sebagai Peppida. Gluten dilarang kerana ia mampu membuatkan otak menjadi lebih agresif makanan tinggi bijirin  seperti bijirin roti dan kuih muih patut anda hindarkan.

Diet Feingold dan Diet Faisafe

Diet anak autisma ini diperkenalkan oleh Ben Feingold yang pada Awalnya dibuat Khusus untuk anak anak hiperaktif namun ia menunjukkan adanya keserasian terhadap anak-anak autisma .

Diet Feingold
dan Diet Failsafe ini melarang sama sekali pengambilan makanan yang mempunyai pewarna perisa bahan pengawet serta beberapa jenis pemanis buatan yang banyak terdapat dalam pembuatan roti kek,mee serta manisan lain.

Hasil kajian terdapat terhadap anak-anak autis menunjukkan pengalaman perkembangan positif terhadap diet ini

Elak Asid Salicylic

Diet tanpa sejenis asid yang dinamakan Asid Salisilik juga dikatakan mampu membantu anak-anak autism kekal sihat Asid ini kebanyakannya terdapat secara semulajadi di dalam beberapa buah jenis-jenis buah seperti anggur , plam , buah ceri tomato serta timun.

Lebih 54 % anak autism yang mengikuti program tanpa asid ini dilihat memberi impak yang cukup baik terhadap mereka.

Suplement dan Vitamin
Pengambilan suplemen dan vitamin yang sihat turut di galakkan kepada anak-anak autism bagi menambahkan tenaga mereka makanan tambahan daripada sumber Omega 3 , Protein dan juga serat digalakkan untuk diambil di setiap hari sumber makanan yang disarankan Allah seperti ikan salmon minyak ikan kod serta ikan sardin.
Anda ingin mencari set makanan tambahan atau suplement buat si manja anda . Anda boleh mendapat kan set Kanak-Kanak Shaklee seperti dibawah kerana Set Kanak-Kanak Shaklee ianya dihasilkan tanpa Pewarna tiruan, Gula Tambahan , Gluten , dan sebagainya .

Shaklee amat menjaga kualiti bahan bagi setuap produk yang dihasilkan bagi memastikan ianya berkesan selamat dan semula jadi.

Jika anda ingin membuat pembelian secara online klik Poster Set Kanak-Kanak Shaklee diatas untuk pembelian mengunakan kad kreadit/Debit kad.


Setelah membuat pembelian anda harus lah menghubungi saya untuk mendapatkam konsultasi dan cara makan yang betul bagi set ini.

Jika anda ingin mengetahu lebih lanjut mengenai Set Kanak-Kanak (Autism) ini anda boleh menghubungi saya sepeti info dibawah : 

Nurhafizah zamri (1188628)

Call / Whatsup : 0164459690

Facebook : Hafiza Zamri Acik

Pages : Kita Sihat

Tagged , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *