Uncategorized

5 Cara Hilangkan Bau Badan Dengan Cara Semulajadi

Bau badan adalah masalah yang berlaku kepada semua peringkat umur.jika tidak ditangani segera , masalah ini mengundang rasa malu yang mendalam. Sudah pasti, bau badan mengugat keyakinan diri dan menjejaskan pergaulan .

Sama ada secara terang-terangan mahupon berselindung, orang di sekeliling pasti akan memberikan reaksi kurang senang.Logiknya siapa yang sanggup menanggung pencemaran bau.Bukan sahaja membuatkan ketidakselesaan malah ada yang diserang migrain gara-gara bau yang menyengat ini ..Allahu boleh pengsan jugak taw..

Punca Bau Badan

1. Biasanya bau badan yang kurang enak ini datangnya dari bahagian ketiak dan kaki . Ia berlaku disebabkan proses metabolisme bakteria iaitu corynebacteria . Dalam proses tesebut bakteria akan memecahkan bahan-bahan organik yang terkandung di dalam kulit. Hasilnya , ada yang bertukar menjadibpeluh dan terlekat pada baju atau kasut.

2.Diet yang tidak sesuai juga menyumbang kepada permasalahan bau badan ini.

3. Bagi wanita pula , perubahan hormon turut dikatakan salah satu punca yang menyebabkan badan berpeluh dan berbau .

4. Punca lain adalah kerana sikap ambil mudah soal kebersihan. Misalnya memakai baju kotor , tidak mandi dan pelbagai tabiat buruk lain

Penyelasaiannya 

1. Kerap Mandi

Biasanya masalah berat badan terjadi kepada golongan yang kuat berpeloh. Peluh ini apabila bercampur dengaj bakteria akan mengeluarkan bau yang busuk. Bagi mengatasinya boleh la mandi dengan lebih kerap dan guna sabun anti-bakteria untuk membunuh kuman .

2. Jangan Gunakan Deodoran

Ramai yang menganggap penggunaaan deodoran adalah penyelesaian untuk masalah bau badan . Sebenarnya ianya tidak tepat . Pewangi hanya akan menutup bau buat sementara sahaja. Lebih teruk, jika pencapuran peluh dan pewangi yang terdapat dalam deodoran mengundang bau lebih busuk. Pilih set penjagaan tubuh yang bebas pewangi.

Tahukah anda pemakanan sihat bukan sahaja mempenganruhi kesihatan malad bau badan. Jika diri sendiri adalah pengemar makanan segera, badan akan menghadam makanan dan mengeluarkan bau yang kurang enak. Elakkan makanan berminyak, makanan diproses dan yang mengandungi bahan kimia. Kandungan sebegini tidak baik untuk kesihatan dan mempunyai kesan sampingan lain .

3. Kurangkan Makan Pedas Dan Berempah

Makanan pedas dan berempah akan membuatkan tubuh badan mudah berpeloh. Ia juga mengeluarkan bau yang tidak enak. Oleh itu, kurangkan makanan pedas sabagai usaha menghindarkan bau peluh badan .

4. Cara Alami

Boleh juga mencuba pelbagai petua atau cara alami. Antaranya ,

a) Titiskan air mawar ke dalam bekas mandi. Air mandian ini meninggalkan bau tubuh yang harum dan segar .

b) Gosokkkan ketiak dan kaki dengan pucuk jambu , ia juga membantu menghilangkan bau yang tidak sedap .

c) Amalkan minum segelas air Teh Saga setiap hari dan ia akan mengurangkan aktiviti pengeluaran peluh yang berlebihan daripada semua bahagian badan .

5) Pengambilan suplement untuk kawal bau badan secara semula jadi.

Sememangnya pengambilan supplemen dapat membantu kita mengawal badan kerana ia mampu membuang toksin yang berada didalam badan yang menyebabkan bau peluh mengeluarkan bau tdak menyenangkan .

                  

Alfalfa Shaklee


Alfalfa dikenali sebagai agen diuretik, pembersih badan dan penyahtoksik. Ia merangsang pengaliran hempedu, dan membuang unsur mineral bahaya dari tubuh. Ia juga membantu melindungi dari radiasi dan membantu mengawal bau badanGarlic Shaklee
 .

Diproses secara semulajadi di bawah suhu yang rendah bagi mengekalkan SEMUA allicin. Ia juga telah dirumus untuk mengawal bau. Walaupun bawang putih salah satu penyebab nafas berbau, namun tablet Garlic Shaklee tak pecahkan sehingga ia sampai ke dalam usus kecil. Di samping itu, ia mengandungi campuran pudina dan estrak rosemary bagi mengawal bau dengan berkesan.


Herba-Lax Shaklee


Herb-Lax secara semulajadi merangsang pengecutan otot usus. Ini membolehkan penyingkiran sisa-sisa yang teperangkap dan memendekkan masa transit, dan mengelakkan penyerapan toksik. Herba-Lax boleh membantu meningkatkan pengaliran darah, mengurangkan bau badan, jerawat, melegakan sembelit, gas perut dan usus, dan menormalkan proses usus.


Kesimpulanya , bau badan bukan lah sesuatu yang boleh diabaikan. Ia mungkin akan memudaratkan diri dan keyakinan anda apabila berhadapan dengan keluarga, rakan-rakan atau orang sekeliling. Ia juga boleh membuatkan orang sekeliling menjauhkan diri daripada kita . Oleh itu segera lah menanganinya demi kebaikan diri sendiri .

Jika anda mempunyai masalah yang sama saya sangat mencadangkan set supplemen ini disamping mengamalkan tips2 yang saya kongsikan diatas secara konsistant untuk mendapatkan keputusan yang terbaik .

Set suplemen ini boleh di dapati melalui saya dengan terus menghubungi saya di talian seperti dibawah wasup / call amat dialu-alukan untuk mendapatkan konsultasi percuma daripada saya dan juga harga terbaik buat anda  atau anda juga boleh terus membuat pembelian secara terus dengan klik poster dibawah dengan lebih mudah .
Nurhafizah zamri | 0164459690
Page | @KitaSihatselalu
Fb | Hafizah Zamri Acik
Instagram | shakleekulim_kakcik

COD | KULIM | IPOH | SIMPANG PULAI
PENGEPOSAN KESELURUH MALAYSIA , SINGAPORE ,BRUNEI INDONESIA DAN SEBAGAINYA


Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *