Uncategorized

5 Cara Mudah Ibu Menyusu Kurus Tanpa Mempengaruhi Susu Badan

Kurus sambil menyusu kan anak? ..
Boleh ke? Ramai yang ragu-ragu sebenarnya. Kebanyakkan dari kita menyangka bila menyusu badan tidak akan dapat kembali bentuk tubuh yang lansing seperti anak dara dulu-dulu. Mana tidaknya ibu menyusu akan kerap lapa dan ibu menyusu akan kerap makan untuk pastikan beliau cukup tenaga dan sebagainya bagi mengantikan semula apa yang telah di berikan pada bayi. Senang cerita ibu menyusu akan kuat makan lah kan. So entry hari ini saya ingin kongsikan 5 cara mudah ibu menyusu kurus tanpa menganggu penghasilan susu badan.
1. Tangguh diet sehingga 2 bulan
.
Ini penting ! Sebaiknya selepas melahirkan anak jangan fikirkan lagi bab nak kurus dulu tau.Beri peluang pada untuk penghasilan susu yang stabil dan tidak mudah terjejas. Kebanyakkan selepas bersalin,bayi mengalamai jaundis/demam kuning. Saat ini susu ibu sangat penting. Tapi ingat penyusuan menyebabkan korang kehilangan 200-500 kalori TANPA DIET tau!
.
2. Susukan secara kerap dan tanpa had
.
Kajian telah membuktikan bahawa penyusuan dengan lebih kerap dan tanpa had sehingga lebih 6bulan dapat mengurangkan berat badan dengan lebih cepat dan berkesan.
.
3. Pengambilan kalori 1500-1800 sehari
.
Jangan takot dengan KALORI !! .Pengambilan kalori yang lebih penting untuk ibu menyusu. Jangan abaikan kerana kajian telah membuktikan pengambilan kalori yang kurang akan menjejaskan penghasilan susu. Jadi amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang.
.
4. Berat badan hilang tak lebih 0.7kg seminggu
.
Kehilangan berat badan yang kurang dari 0.7kg seminggu tidak akan menganggu penghasilan susu. Sebaiknya ibu menyusu biarlah kurus secara perlahan jangan terlalu mendadak melainkan korang memang taknak menyusukan anak. Lakukan senaman ringan untuk pastikan otot-otot kekal kuat.
.
 5. Kurangkan kalori beransur-ansur
.
Bila kalori berkurang ini akan memberi kesan pada penghasilan susu terutamanya ketika ibu sakit atau pengambilan ubat tertentu. Makan dalam kuantiti yang sedikit tapi dengan kerap.
.
Hah macam mana senangkan .
Kurus tidak semestinya perlu tahan lapar atau paling menyeramkan bila tidak mahu susukan anak kerana hendak badan yang cantik dan kurus.
Tidakkah menyusu anak itu dituntut dalam islam.
Jika anda sedang mencari supplemen bagi ibu hamil, berpantang atau milkbooster bagi ibu menyusu anda boleh menghubungi saya ditalian dibawah : 
0164459690
Fb : Hafiza Zamri Acik
Pages : Hamil , Berpantang dan Milk Booster .
ID : 1188628
COD : Seluruh kulim,Kulim Hitech, Kilang Lama Lunas,Sungai Ular
Jika diluar kawasan di atas cas penghantaran akan dikenakan dan Penghantaran melalui pengeposan juga di lakukan seluruh Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei, Singapore dan Indonesia 
Setiap pembelian daripada website ini anda akan berpeluang mendapat 
● konsultasi secara percuma
● Jadual cara makan yang betul
● Akan dimasukan didalam support group watsup

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *